Czy kupiłbyś/kupiłabyś jeszcze raz Octavię?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kmab
    Rider
    • 2005
    • 269

Ja bym Octy drugi raz nie kupił. Zakupu nie żałuję, ale też się zbytnio nie cieszę z niego.
    Z wad:
    - mało miejsca z tyłu. Sam jestem spory gabarytowo, żona też niczego sobie , a jak wysuwamy fotele to dzieciakom prawie nogi gnieciemy. Kolejny wóz musi mieć więcej miejsca z tyłu, bo dzieciaki przeca rosną....
    - spalanie mi wychodzi troche za duze + problem z odpalaniem na ciepło, ale to akurat wina mojego konkretnego modelu
    - strasznie się brudzi. Moj poprzedni samochód - Honda Civic, miał chyba lepiej wyprofilowaną linię nadwozia. Nie brudził się aż tak bardzo, podobnie Audi teścia. Skoda - cała brudna, prawie że z dachem... :? Potem jest problem z otwarciem drzwi, bo gdzie się nie dotknie to usyfione, jak się jeździ po mieście w czasie chlapy i często trzeba się bawić w otwieranie i zamykanie, to jest to upierdliwe

Z plusów:
    - niezła moc, odejście,
    - przyjemny warkot dieselka (lubię ten rasowy dźwięk diesla)
    - pojemny kufer - dlatego głównie się zdecydowałem na Octę.
    Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• wasyl
      L&K
      • 2005
      • 1084

Ja bym Octy drugi raz nie kupił
      qrde pierwszym człowiekiem jesteś, który ma takie zdanie ... :roll:
      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
      www.wasilewski-foto.pl
      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez Kmab
        - spalanie mi wychodzi troche za duze + problem z odpalaniem na ciepło, ale to akurat wina mojego konkretnego modelu
        A ile ci wcina ze narzekasz ze jest za duze?? Z drugiej strony Civik wywarl pewne przyzwyczajenia jak sadze i stad teraz to ciut wyzsze spalanie.

Zamieszczone przez Kmab
        - mało miejsca z tyłu. Sam jestem spory gabarytowo, żona też niczego sobie
        Co do miejsca do faktycznie z tylu jak sie cofnie fotele duzo nie zostaje a z przodu jakos tez tak dziwnie. Miejscem z tylu pocieszam sie jednym: Volvo S80 ktorym mnie wozono przy cofnietych fotelach mialo miejsca z tylu tyle co Octavia :?
        Spritmonitor.de

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Kmab
          - strasznie się brudzi
          No ten argument mnie rozwalil
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Kmab
            Rider
            • 2005
            • 269

Fakt, może brzmi nieco humorystycznie. Jednak po kilku przejazdach w tasie oraz po mieście, gdzie samochód były cały łącznie z szybami uwalony błockiem i upierdzieliłem sobie ubranie przy wyciąganiu dzieciaków z fotelików, nie było mi do śmiechu...

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez Kmab
              Fakt, może brzmi nieco humorystycznie. Jednak po kilku przejazdach w tasie oraz po mieście, gdzie samochód były cały łącznie z szybami uwalony błockiem i upierdzieliłem sobie ubranie przy wyciąganiu dzieciaków z fotelików, nie było mi do śmiechu...
              Zaloz chlapaki...
              Jaki masz rozmiar kol?
              TDI 205PS

Komentarz

• Kmab
                Rider
                • 2005
                • 269

15tki. :hmm Faktycznie, zapomniałem o takim oczywistym rozwiązaniu, na pewno założę. Zobaczymy, czy to coś da.

Komentarz

• luky8
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 623

Zamieszczone przez Kmab
                  Jak często myjesz samochód :?: :?: :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Chlapacze na pewno pomogą i ten argument ci odpadnie jeżeli chodzi o negatywy, a jak chodzi o plusy posiadania octavii to dopisz sobie że jest to NAJFAJNIEJSZE AUTKO POD SŁOŃCEM :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                  Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• Zoltar
                    Rider
                    • 2005
                    • 722

I należysz do super klubu k
                    www.soft-car.pl
                    www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                    - Wyłączanie DPF
                    - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• dede_adam
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 1449

I masz zajebiste forum k

Komentarz

• Chicken
                        Ambiente
                        • 2004
                        • 113

Zamieszczone przez luky8
                        Zamieszczone przez Kmab
                        Jak często myjesz samochód :?: :?: :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Chlapacze na pewno pomogą i ten argument ci odpadnie jeżeli chodzi o negatywy, a jak chodzi o plusy posiadania octavii to dopisz sobie że jest to NAJFAJNIEJSZE AUTKO POD SŁOŃCEM :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Tu nie chodzi o chlapacze tylko o kształt auta, który łape mnóstwo brudu. Jazda podczas deszczu daje pełen obraz.
                        Kiedyś byłem w szoku jak otworzyłem tylne drzwi, a tam na nadkolu kilo brudu...

To jednak nie zmienia faktu, że kupiłbym następną Octavkę.
                        Jeżdżę już 3, a na dodatek jeszcze czasem w pracy służbową
                        Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                        Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                        Tu łączymy teorię z praktyką.
                        To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• JanuszP
                          Drive
                          • 2005
                          • 65

Ze względu na problemy od początku (hałas turbiny) i brak chęci pomocy serwisu nie kupił bym ponownie octavi
                          L&K

Komentarz

• tomi98
                            Rider
                            • 2004
                            • 564

Myślę, że bym kupił - pomimo, że był jeden defekt poważny defekt -
                            3 tygodnie po gwarancji przy przebiegu 20000km pękł kolektor wydechowy ( silnik 1,6 ) na moje szczęście dogadałm się z SAP i "dofinansowali" naprawę
                            Moja druga skoda to będzie kombi z mocnym TDI i klimą

Komentarz

• Wiecman
                              Drive
                              • 2004
                              • 81

nie wiem poniewaz:

1.rdza
                              2.ASO :zastrzelic
                              3.sworznie, laczniki stabilizatorów
                              4.przeplywomierz

3 i 4 da sie jeszcze przezyc powiedzmy ze standart (koszt niewielki)
                              ale 1 i 2 to bardzo zniecheca z ponownego zakupu tej samej marki

ale jesli 1 i 2 by nie bylo to na pewno powiedzial bym TAK

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ktory to masz rocznik ze go rdza bierze. Fele to wiem ze rdzewialy im namietnie tylne klapy, ale Octavi pordzewialej to jeszcze nie widzialem.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                                  Drive
                                  • 2004
                                  • 81

rocznik 2000 listopad
                                  pierwsza rdza wyszla 2003 na tylniej klapie kolo ramki oswietleniowej rejestracji
                                  zostala usuwana kilka razy tzn jak zakladali ta ramke oswietleniowa to porysowali lakier no i musieli jeszcze raz malowac

a ostatnio znowu zauwazylem rdze na tylnich dzwiach (kolo malego okienka) i na dolnej krawedzi dolnego okna (kombi)

ps po sprawdzeniu VIN okazalo sie ze mialem octavie montowana w poznaniu nie wiem czy to ma jakis wplyw ??

Komentarz

Dziś moja octavia 2001 r ma 215 tys i przez te kilka latek byłem z niej bardzo zadowolony. Teraz czeka mnie wymiana amorków i przepływki ale przy tym przebiegu to chyba nic dziwnego. Pojezdze jeszcze roczek i kupię młodszą octawkę również zdecydowanie Tdi :wink:

Komentarz

• Mach
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 349

Zamieszczone przez Wiecman
                                      rocznik 2000 listopad
                                      pierwsza rdza wyszla 2003 na tylniej klapie kolo ramki oswietleniowej rejestracji
                                      zostala usuwana kilka razy tzn jak zakladali ta ramke oswietleniowa to porysowali lakier no i musieli jeszcze raz malowac

a ostatnio znowu zauwazylem rdze na tylnich dzwiach (kolo malego okienka) i na dolnej krawedzi dolnego okna (kombi)

ps po sprawdzeniu VIN okazalo sie ze mialem octavie montowana w poznaniu nie wiem czy to ma jakis wplyw ??
                                      mialem octave z 98 roku i nie bylo grama rdzy... mysle ze Twoja octa to jakis odosobniony przypadek... byc moze spaprany przy produkcji :cry:
                                      nie widzialem tez nigdy rdzewiejecaj octy :shock:

obiektywnie rzecz biorac Twoj przyppadek nie powinien miec wplywu na ogolna opinie ze octavie rdzewieja... jednak rozumiem Cie ze subiektywnie ciezko Ci sie z tym pogodzic :cry:
                                      A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Wiecman
                                        Drive
                                        • 2004
                                        • 81

mysle ze Twoja octa to jakis odosobniony przypadek
                                        chyba tak z kim bym nie rozmawiam to mowi ze to nie mozliwe chociaz ostatnio slyszlalem ze 4 letni fokus mial progi w rdzy

byc moze spaprany przy produkcji
                                        poznaniacy nawet na mojej octavce oszczedzali
                                        ps bez obrazy

nie widzialem tez nigdy rdzewiejecaj octy
                                        moglem zrobic fotke tej wielkiej rdzy na klapie ale przepadło, ale jest jeszcze jedna rdza nie usunieta wiec jak bedzie ladna pogoda to zrobie fotke i zamieszcze na forum

pozdrowienia dla RDZY :zastrzelic

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zamieszczone przez Wiecman
                                          chyba tak z kim bym nie rozmawiam to mowi ze to nie mozliwe chociaz ostatnio slyszlalem ze 4 letni fokus mial progi w rdzy
                                          Co do Focusa to tez to slyszalem i widzialem, ale musze powiedziec ze nie kazdy Focus ma z tym problemy. Sadze ze byly jakies partie ktore im nie wyszly i tyle. Octavie ktore na poczatku skladali w Poznianiu to wielu elementow nie mialy albo bylo cos spaprane
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                                            Drive
                                            • 2004
                                            • 81

jeden taki egzemplarz jezdzi w południowo-wschodniej czesci polski najczesciej w Rzeszowie, zapraszam do ogladania

ilosc biletów ograniczona
                                            cena biletu do negocjacji

k

Komentarz

Stad moje pytanie - czy zalujecie swojego wyboru, czy tez nie? Gdybyscie mieli cofnac sie w czasie i jeszcze raz wybierac auto, to bylaby to Octavia czy nie?
                                              nie ma czego zalowac. a z racji niezbyt wielkiego wieku pozostaje mi namawiac tate na octavie II - moze jeszcze nie w tym roku ale cos czuje, ze dopne swego za rok hehe

Komentarz

• Mokart
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 40

Tez bym kupił jeszcz raz tylko z paroma dodatkowymi bajerami.
                                                Autko sie spisuje OK

Komentarz

• kodyzak
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 39

Po 3,5 tys. km mówię tak. Ale tak naprawdę to będę mógł coś powiedzieć na ten temat jak przejadę ze 100 tys. km, czyli tak za 3 latka.

Komentarz

• Filemonik
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 86

Podoba mi sie octa 2 combi ale za tą kase bym jednak wybrał BMW 530d combi z 2003 roku z full wypasem.lub BMW 740d z 2002.Znowu moja 01 mnie zdenerwowała padło kolejne łożysko lub więcej niż jedno dziś jade na wymiane .
                                                    Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
                                                    Przebieg 212000

Komentarz

Pracuję...